Spelbrekers voor het bloggen, de harde wet in Duitsland

Hoewel deze sessie zich meer op de Duitse wetgeving toespitste was het onderwerp buitengewoon interessant voor iedere blogger. Mr. Maximilian Brenner behandelde alle punten waaraan Duitse bloggers, zowel zakelijk als privé, aan moeten voldoen. In dit artikel een overzicht van waar de Duitse bloggers zich aan moeten houden.

Contactgegevens

Informatie die altijd door Duitse bloggers vermeld moeten worden:

  • Volledige naam ( dus niet L. De Brouwer maar voluit geschreven )
  • Het volledige bezoekadres, dit mag absoluut geen postadres zijn.

Daarbij komen voor zakelijke bloggers ( dus ook ZZP’ers ):

  • E-mailadres
  • Gegevens verantwoordelijke voor de geplaatste informatie.
  • ‘Steuer-ID’, de Duitse variant het BTW-nummer.
  • KvK-nummer

De enige uitzondering hierop zou zijn wanneer een blog zuiver voor persoonlijke of familie doeleinden zou zijn. Dit blijkt echter, in de meeste gevallen, moeilijk aan te tonen en blijft in het geval van een rechtzaak dan ook vaak niet als argument overeind.

Daarnaast is er in Duitsland de plicht om de bovenstaande gegevens binnen twee clicks te kunnen vinden. Mocht dit niet het geval zijn dan is de blogger altijd ‘fout’. Boetes hiervoor kunnen oplopen tot €50.000,- per geval.

In het bovenstaande gaat men erg ver, zo moet al deze informatie toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden ( het e-mailadres mag dus niet in een afbeelding staan ) maar ook dient deze informatie, wederom binnen 2 muisklikken, op een mobiele versie van de website beschikbaar te zijn.

Beeldmateriaal

Aan de hand van wat voorbeelden legt Mr. Brenner uit hoe gehaaid bedrijven als Getty Images bloggers kunnen uitwringen bij onrechtmatig gebruik van hun afbeeldingen. Maar ook bij het gebruik van afbeeldingen waarop andere mensen, zonder hun expliciete toestemming, afgebeeld staan kan men rekenen op een afrekening per pixel.

Content

Waar Joost de Valk en andere SEO gurus ons al jaren proberen te verleiden tot het schrijven van unieke content is dit in Duitsland bij wet verplicht. Het kopiëren van tekst van andere websites, zelfs als het je leverancier is, is bij wet verboden. Ook het gebruiken van citaten is in Duitsland een heikel punt. Er is hier nog geen heldere wet voor geschreven maar men neigt er nu naar om de tekstlengte hierin een belangrijk element te maken.

Het klinkt allemaal wat doorgeslagen maar het gebruik van ‘…’ staat serieus ter discussie als tekst afbreuk bij online gebruik. Dit zou namelijk niet representatief genoeg zijn voor wat de eindgebruiker kan verwachten.

Externe invloeden

Ook content die via, bijvoorbeeld, RSS feeds worden opgehaald ben je als Duitse blogger zelf aansprakelijk voor. Maar bijvoorbeeld ook voor comments die bezoekers achterlaten. Bij WordPress worden reacties van bezoekers wiens reacties voorheen goedgekeurd zijn middels Akismet automatisch goedgekeurd.

Dit is in Duitsland een probleem omdat men altijd verantwoordelijk is voor de reacties van de bezoekers en alle reacties op onderwerpen die als ‘beladen’ kunnen worden gezien handmatig gecontroleerd moeten worden.

Kanttekeningen

In Duitsland ben je als privé persoon erg goed beschermd onder de noemer van ‘vrijheids van meningsuiting’ – bedrijven kunnen zich hier niet achter verbergen. Dit is ook vaak de reden waarom privé personen vrijuit gaan zolang smaad of laster niet bewezen geacht is. Tegen het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen kan men zich echter nooit beschermen.

Conclusie

Heb je een Duitse klant? Laat deze dan goed uitzoeken welke informatie hij moet tonen op zijn website, dit zal hem uiteindelijk veel zorgen kunnen besparen.

De Europese Unie is serieus aan het kijken of het Duitse model naar een Europees niveau getild kan worden. Het zal niet zo’n vaart lopen omdat  het nog verre van perfect is maar het is wel iets wat streng en rechtvaardig van aard is.

One Reply to “Spelbrekers voor het bloggen, de harde wet in Duitsland”

Comments are closed.