Samenvatting WordCamp Deutschland Köln 2011

WordCamp Deutschland 2011 mag gerust een ‘aparte’ WordCamp worden genoemd. Hoewel er, naar mijn mening, goede sessies tussen zaten was er jammergenoeg ook wat uitval van sessies en waren sommige sessies iets te duidelijk spotlight momenten voor de sponsoren.

Het programma

Het begon een beetje langzaam maar er werd meteen goed gezorgd voor de inwendige mens. De eerste sessies kwamen gelukkig snel op gang. Ikzelf woonde de sessie “WordPress sprachfähig machen – Lokalisierung Kür oder Krampf?” bij die eigenlijk net niet diep genoeg op het ‘vertaling’-verhaal in ging. En daarmee kom ik ook gelijk op mijn voornaamste puntje van kritiek op WordCamp Deutschland Köln 2011; het niveau had iets pittiger mogen zijn. Zelfs de sessies die voor experts/developers aangemerkt stonden waren erg tam en kwamen bijna niet verder dan de oppervlakte.

De tweede sessie die ik bijwoonde “WordPress.com-Blogs individualisieren” was duidelijk bestemd voor de mensen die graag hun WordPress.com iets meer flair willen geven. Al met al een prima sessie maar echt bedoeld om de nieuwelingen een stukje op weg te helpen.

Verreweg de leukste en meest interessante sessie die ik bezocht heb was “Spaßbremse beim Bloggen – rechtliche Rahmenbedingungen” van Maximillian Brenner. Mr. Brenner maakte pijnlijk duidelijk waar de Duitse blogger rekening mee moet houden. Hoewel dit een algemeen verhaal was werd dit vanuit de zaal op WordPress en enkele plugins geprojecteerd die hiermee dus niet aan de voorwaarden voldeden. Dit was een erg leuke en geanimeerde sessie die ‘ons wereldje’ eens vanuit een kant belichtte die we eigenlijk liever niet onder ogen zien.

Direct na de lunch bezocht ik de sessie “WordPress für Linknetzwerke” van Andreas Graap die op een duidelijke manier zijn techniek uit de doeken deed voor het opzetten van een link netwerk middels WordPress MU. Hierna ging het snel verder met “Wir bauen ein Community” maar deze sessie bleek simpelweg een reclamepraatje van de sponsor Themekraft iets wat pijnlijk duidelijk was onder de aanwezigen. Deze talk was dan ook snel afgelopen.

Afgelaste sessies

De laatste echte sessie die ik bij wilde wonen werd ongeveer 15 minuten na aanvang afgelast doordat de spreker zelf niet op was komen dagen. Dit was al een keer eerder op de dag gebeurd met een andere sessie en zorgde onder de aanwezigen voor de nodige frustratie.

WordPress Jeopardy als afsluiting

De dag werd afgesloten met enkele open discussies en een spelletje WordPress Jeopardy. Dit laatste is een WordPress variant van de bekende televisieshow en wordt binnenkort ook als WordPress theme ter beschikking gesteld zodat we het thuis allemaal nog eens na kunnen spelen. Er stond twee uur gepland voor deze sessie maar ondanks de georganiseerde chaos zat het spelletje er al na een half uurtje op. Desalniettemin was het erg geslaagd en vooral een goed voorbeeld dat je WordPress werkelijk overal voor kunt gebruiken.

Conclusie WordCamp Köln 2011

Al met al was WordCamp Deutschland Köln 2011 geslaagd maar het is duidelijk dat onze oosterburen iets meer om zich heen moeten kijken om van hun WordCamp net zo’n succes te maken als bijvoorbeeld de ‘onze’. Mijn advies is dan ook dat ze volgend jaar ook wat tracks hebben die zich wat meer op de developers richten maar ook proberen het een wat internationaler plaatje te maken. Ik ben persoonlijk van mening dat er op een WordCamp op z’n minst één Automattic werknemer of core developer moet spreken.

WordCamps zijn iets waar mensen naar uitkijken en als Keulen voor mij niet zo’n korte reisafstand was geweest dan was ik waarschijnlijk naar WordCamp Lissabon gegaan dat op dezelfde dag plaatsvond. WordCamps moeten dus eigenlijk hopen – maar ook plannen – op buitenlandse bezoekers. Door alle talks in het Duits te doen beperkte WordCamp Deutschland Köln 2011 zich onnodig in hun eigen potentieel.

2 Replies to “Samenvatting WordCamp Deutschland Köln 2011”

  1. I also had the problem that the sessions were mostly for bloggers and web designers and the more technical sessions were on a beginners level. I think for the more advanced WP coder a WordCamp is more a social event.

    1. I don’t share that opinion. According to WordCamp Central: “WordCamps do not discriminate, and WordPress users, developers, designers, and other enthusiasts should all feel welcome at a WordCamp, regardless of their experience level.”. At every other WordCamp I’ve attended I was able to ‘geek out’ with fellow coders or even core developers.

      As a developer I felt somewhat left out by WordCamp Germany. nevertheless I came across a few interesting sessions ( especially “Spaßbremse beim Bloggen – rechtliche Rahmenbedingungen” by Maximillian Brenner ) but I did get the feeling the WordCamp was targeting more inexperienced users. Plus the obvious sponsortalks were an absolute no-go for me.

Comments are closed.